Nízkosacharidová dieta

Snížení příjmu sacharidů je základem více diet a je na něm založena i nízkosacharidová dieta označovaná také jako low carb. Oblibě se těší zejména proto, že první výsledky jsou pozorovatelné již za relativně krátkou dobu.

Co je nízkosacharidová dieta

Jak vám již naznačuje název, nízkosacharidová dieta je založena na nízkém příjmu sacharidů ve stravě. Váš jídelníček však zůstává pestrý, protože můžete konzumovat dostatek bílkovin, tuků, ale také zeleniny. Tato dieta je určena k hubnutí, nejde tedy o dietu, kterou je třeba držet ze zdravotních důvodů, jako je například DASH dieta a podobně.

Při nízkosacharidové dietě se tedy soustředíte na příjem vysokého množství bílkovin, přičemž množství sacharidů se odvíjí od konkrétního typu nízkosacharidové diety. Ty volněji dovolují přijmout denně 50 až 100 gramů sacharidů, ty středně přísné do 50 gramů a nejpřísnější ketodieta jen 20 g sacharidů za den.

Co se týče fungování nízkosacharidové diety, její princip je založen na tom, že při omezeném příjmu sacharidů začne vaše tělo čerpat energii z tukových zásob. Právě proto je úbytek hmotnosti poměrně rychlý. Zároveň však musíme dodat, že sacharidy jsou pro náš organizmus mimořádně důležité.

Právě proto většina odborníků nedoporučuje, abyste se podle nízkosacharidové diety stravovali déle než 4 týdny. Vzniká však riziko toho, že po ukončení této diety dojde k jo-jo efektu. Pokud byste se mu chtěli vyhnout, po skončení nízkosacharidové diety byste měli sacharidy do stravy přidávat postupně a sledovat příjem kalorií.

Co jíst při nízkosacharidové dietě

Při nízkosacharidové dietě by základem vaší stravy měly být kvalitní bílkoviny, hlavně živočišného původu. Jíst byste měli tedy kuřecí či krůtí maso, dopřát si můžete také králíka, telecinu či hovězí. Výjimečně můžete na talíři mít i vepřové, slaninu nebo kachnu či husu. Nezapomeňte také na ryby, vejce a mléčné výrobky.

Kromě toho můžete jíst také vybrané druhy zeleniny, které obsahují minimum sacharidů. Jedná se hlavně o listovou zeleninu, ale také můžete jíst cuketu, fazolovou lusky, okurku či pórek a mrkev. Do stravy můžete zařadit i ořechy a semínka, kvalitní rostlinné oleje a v menším množství i luštěniny.

Určitě byste však měli vyhnout rýži, bramborám, batatům, ovesným vločkám, těstovinám a cukru či potravinám s jeho obsahem. Stejně tak je zakázáno pečivo a ovoce, zejména banány, hrušky či sušené ovoce. Výjimečně si můžete dát bobulové ovoce. Tabu jsou také alkohol a slazené nápoje či ovocné šťávy.

Výhody a nevýhody nízkosacharidové diety

Asi každá dieta má své výhody i nevýhody. Největší výhodou nízkosacharidové diety je to, že ve většině případů je úbytek hmotnosti vcelku rychlý.

Na druhé straně však musíme zmínit i její nevýhody, neboť tento typ diety není určen každému a u citlivějších lidí se mohou objevovat nepříjemné projevy nedostatku sacharidů. Dietu založenou na nízkém příjmu sacharidů by neměli držet lidé s trpící cukrovkou, kardiovaskulárními onemocněními či onemocněními ledvin.

Ty však obvykle trvají jen několik dní a poté, co si tělo zvykne na nový typ stravy, odezní. Pokud by však nepříjemnosti pokračovaly více než několik dní, dietu byste měli ukončit a svůj stav konzultovat s vaším lékařem.

Co se týče nepříjemných projevů, může jít o návaly hladu, bušení srdce či zápachu a bolesti hlavy. Běžná je také slabost či pocity vyčerpání. K těm vážnějším projevům patří ztráta soustředění, bušení srdce, narušená činnost ledvin či dokonce bolesti žlučníku v důsledku zvýšené konzumace tuků. Většině z těchto projevů se však můžete vyhnout tím, že budete dodržovat pitný režim. Určitě si dopřejte minerální vody bohaté na hořčík či sodík.