Čištění trouby nepatří zrovna k nejoblíbenějším domácím pracím a není se čemu divit. Odstranění připálených zbytků jídel může být pořádnou výzvou. Víte, jaké domácí přípravky vám pomohou vyčistit troubu? V článku naleznete několik praktických tipů pro čištění trouby nejen pomocí nich, ale také pomocí speciálních přípravků.
Jak vyčistit troubu a udržet ji čistou
Základem pro čistou troubu je pravidelnost odstraňování nečistot a kousků jídla, které v ní mohou po každé přípravě zůstat. Zbytky jídla se totiž při dalším používání obvykle připálí a jejich odstranění může být náročnější. Výrobci dokonce doporučují, abyste troubu čistili po každém jednom pečení. Taková rutina je výbornou prevencí před připálením nečistot na povrch trouby. Vyhnete se tak náročnému čištění, které může být v některých případech pořádnou výzvou.
Čištění trouby hned po jejím použití byste měli provést bez ohledu na to, zda si k tomu zvolíte domácí nebo speciální přípravky. U těch domácích však často platí, že jsou nejúčinnější tehdy, použijete-li je na ještě teplou troubu. Speciální přípravky na čištění trouby z drogerie používejte vždy podle návodu na obalu.
Pokud se pustíte do čištění trouby, určitě se vyhněte použití abrazivních prostředků či pomůcek, jako je drátěnka či kartáč s kovovými štětinami. No a ačkoli může být představa odstranění připálených zbytků pomocí nože lákavá, raději to nezkoušejte. Nechcete přece poškodit povrch trouby, což by mohlo mít za následek její správné fungování.
Tipy pro domácí prostředky pro čištění trouby
Znečištěnou troubu můžete bez námahy vyčistit také pomocí přípravků, které se najdou u vás v domácnosti. Sáhněte například po oblíbené sodově bikarbonu. Konkrétně smíchejte jeden balík sody bikarbony se třemi velkými lžícemi vody a míchejte, dokud nevznikne pasty. Tu pak naneste na nejznečištěnější místa v troubě a nechte působit klidně i hodinu. Potom už jen stačí troubu vyčistit vlhkou houbou.
Další možností čištění trouby pomocí domácích prostředků je použití známé kombinace octa a prášku do pečiva, resp. sody bikarbony, výběr necháme na vás. Prvním krokem je vyhřátí trouby na zhruba 150 °C. Následně je třeba do pekáče nalít vodu s octem v poměru 1:1. Když se začne roztok uvnitř trouby odpařovat, troubu vypněte a počkejte. Páru nechte udělat svou práci a troubu otevřete až poté, co vychladne. Potom už jen přidejte do roztoku balík prášku do pečiva a vnitřek trouby dočistěte.
Dosáhnout čistou troubu můžete také za pomoci citronu. Tento způsob však není tak účinný jako čištění pomocí sody bikarbony či octa a doporučujeme jej spíše pro pravidelné čištění trouby po každém pečení. Připálené nečistoty byste asi za pomoci citronu odstraňovali jen velmi obtížně. Postup pro čištění trouby pomocí citronu spočívá v tom, že do pekáče s vodou nakrájíte na plátky tři citróny. Pekáč vložíte do trouby a troubu zapnete na hodinu na 250 °C. Potom počkejte na vychladnutí trouby a pusťte se do čištění pomocí houbičky.
Jak vyčistit troubu pomocí speciálních přípravků
Někdy se může stát, že trouba je tak znečištěná, že jsou na ni domácí prostředky krátké. No a chápeme, pokud se vám nechce míchat si čistící prostředky doma a raději si je koupíte v drogerii. Ať už to máte tak či onak, nabídka speciálních prostředků na čištění trubek je dnes pestrá.
K běžně dostupným patří například Cif, Fixinela do kuchyně, Well Done či Grilpur a jiné. Při čištění trouby pomocí speciálních přípravků postupujte vždy podle návodu k použití a nezapomeňte použít rukavice.
Účinným způsobem je i použití tablety nebo gelu do myčky na nádobí. Stačí, když tabletu rozpustíte ve vodě a pomocí rozstřikovače nanesete na znečištěná místa v troubě. Stejně postupujte iv případě gelu do myčky, který rozředíte s vodou.